Brudet od žaba – okusi močvare, tradicija na tanjuru
Ne postoji tanjur koji više utjelovljuje duh doline od brudeta od žaba. Riječ je o jelu koje se priprema generacijama, u skladu s prirodom koja nas okružuje. Pola dužine žaba, pažljivo očišćenih, kuha se u bogatom umaku začinjenom po želji gosta – od laganog i mirnog do pikantnog i snažnog.
Nije to samo jelo – to je iskustvo koje prenosi miris djetinjstva, ritam lađe i topli dah ljeta. Svaki gost koji proba brudet, doživi Neretvu kroz okus. A kada ga poslužimo u Neretvanskoj kući, s pogledom na rukavac i čašom domaćeg vina, priča postaje potpuna.
Riblja simfonija – sklad mora, jezera i truda
Za one koji ne žele birati samo jednu ribu, tu je – simfonija. Tanjur na kojem se spajaju file bijele ribe, lignja i gambor, pečeno povrće i mediteranski začini. Svaki element na tanjuru pripremljen je zasebno, a zajedno čine harmoniju okusa koja ne nadglašava – već nadopunjuje.
Svježina je ključ. I upravo zato koristimo isključivo lokalnu ribu – onu koja je došla istog dana iz mreže do tanjura. Servirano s jednostavnošću koja dopušta prirodi da govori.
Dalmatinska pašticada – jelo koje traži vrijeme i daje dušu
Ako je jedno jelo dokaz da se strpljenje isplati, onda je to pašticada. Špikana govedina, marinirana preko noći, kuhana satima u bogatom umaku od vina, rajčice i domaćih začina. Poslužena s mekanim valjušcima od krumpira – njokima – stvara puninu koja ne zasićuje, već grije.
Ovo je jelo za posebne trenutke, ali i za svakoga tko želi osjetiti dubinu dalmatinske kuhinje. Nema žurbe, nema pretjeranosti – samo ljubav u svakom sloju.
I još nešto…
Naš jelovnik je živi dokument – prilagođava se sezoni, gostima i onome što priroda tog dana daje. Od svježe oborite ribe do žaba s pršutom na žaru, svako jelo nosi potpis mjesta i ljudi koji ga stvaraju.
U Villu Neretvu ne dolazi se samo jesti. Dolazi se osjetiti, upiti, zapamtiti.
Koje je tvoje najdraže jelo iz doline Neretve? Podijeli s nama iskustvo kada nas posjetiš – a mi ćemo ti rado preporučiti nešto novo, možda baš izvan jelovnika.