Naša povijest

Dolina rijeke Neretve, Neretvanska blatija, Donje Poneretavlje ili jednostavno Neretva su nazivi za područje uz donji tok Neretve, kojega smještamo u područje od granice s BiH kod Metkovića, do samog utoka u more kod Ploča. Neretva nije samo rijeka, njeno ime ima i povijesnu komponentu.

Donjoneretvanski kraj se stoljećima izmjenjivao djelovanjem Neretve, ali i čovjeka. Nekada močvarna ravnica između brda je postala plodno poljoprivredno područje koje svojim prirodnim i kulturnim ljepotama obogaćuje turističku ponudu ovog područja. Danas je ovo biser mediteranskog raja koji treba zaštititi i oplemenjivati da ne izgubi svoj sjaj, jer Neretva je jedina delta Hrvatske.

Dolina Neretve bila je naseljena već u prapovijesnom razdoblju (11000 godina prije Krista). U 6 st.p.n.e. u Dolinu Neretve dolaze Grci koji u 5 st.p.n.e. osnivaju naselje. Zbog važnosti Neretve kao prometnog i trgovačkog područja razvija se Narona po principima ostalih grčkih gradova. Slabljenjem utjecaja Grka u Neretvi jača utjecaj Rimljana koji pokoravaju ilirska plemena u 3 st.p.n.e. Naronu su Rimljani pretvorili u jedan od najpoznatijih i najvažnijih gradova na Jadranu uz Polu, Jaderu i Salonu. Dolaskom Hrvata nastaje oblast Neretva, a u Srednjem vijeku Neretvani su bili najpoznatiji kao gusari.

Od 17. st. Neretva je bila pod vlašću Mlečana, Turaka, Francuza i Austrougarske. Zbog bogate prošlosti u Neretvanskom kraju danas imamo vrlo vrijedne ostatke od kojih je možda najvrednije nalazište antičke Narone, no ne smijemo zaboraviti na druge spomenike poput srednjovjekovnih utvrda, stećaka, crkava i drugih spomenika kasnijeg razdoblja.

 

Prije dvije tisuće godina u Neretvanskom kraju, točnije u Naroni postojala je luka putem koje su putnici i roba dolazili u ovaj kraj. Od tada postoji luka na ovom prostoru, no samo su se lokacije mijenjale.
Krajem 19. i početkom 20. stoljeća luka Metković postaje jedna od dviju najvažnijih luka ove strane Jadrana. O važnosti luke u Metkoviću i broju putnika govori i činjenica da je u Metkoviću 1895. godine otvoren hotel Austria.

Otvorenje ovog hotela se dogodilo gotovo u isto vrijeme kada su otvoreni prvi hoteli u Crikvenici i Dubrovniku, što nam ima za reći da se u Dolini Neretve počeo razvijati turizam kad i u primjerice Dubrovniku.

Povijest hotel-restorana Villa Neretva

Restaurant „Villa Neretva“ je otvoren u veljači 1990. godine. Otvorio sam ga nakon povratka u domovinu s dvadesetogodišnjeg rada u Njemačkoj, a od toga sam 17,5 godina bio privatni ugostitelj u Njemačkoj.

Uskoro je na katu restauranta uređeno osam klimatiziranih soba, te je nastao hotel – restaurant „Villa Neretva“. Svaka soba ima telefonsku i Internet vezu, televizor s domaćim i preko 400 satelitskih programa, centralno grijanje, klima uređaj, mini bar i drugo.

Ovaj hotel od 2000. godine je hotel s tri zvjezdice i jednako je privlačan poslovnim gostima, kao i onima koji idu na odmor, izlet ili proputovanje.

Kao zaljubljenik u izazove pokrenuo sam nešto do tada nepoznato u ovom kraju. Naime, 16. srpnja 1996. godine – Gospa od Karmela kao idejni začetnik, organizirao sam prvi fotosafari dolinom rijeke Neretve. To je bio prvi organizirani dolazak turista u ove krajeve, a dogodio se gotovo u isto vrijeme kada i otkriće rimskog foruma s 16 kipova u antičkoj Naroni, što je obogatilo turističku ponudu ovog kraja.

Kada je realiziran prvi fotosafari, mislili smo da će biti odlično ako zbog njega u dolinu Neretve dođe 500 gostiju, što smo već u prvoj godini premašili. Nismo imali dovoljno lađa da bismo užitak fotosafarija ponudili većem broju gostiju koji su se za to zanimali. Kako bismo povećali broj lađi, krenuli smo u obnovu starih i oronulih lađa koje su uglavnom spavale na dnu rječica i jezera ovog kraja.

Dolaskom sve većeg broja gostiju razvijali smo svoju ponudu, dodatno se obrazovali i s radošću očekivali nove izazove. Ništa se ne događa preko noći, pa tako ni naš uspjeh. Ostvarivanjem suradnje s renomiranim putničkim agencijama iz zemlje i svijeta za naš program je saznalo sve više gostiju koji su željeli iskusiti život Neretvana.

Uvidjeli smo da trebamo ljudima omogućiti komfor i proširiti svoju ponudu.U ovom kraju postoje izuzetne pogodnosti za razvoj izletničkog turizma, što smo i iskoristili. Nakon proširenja svoje flote lađa – autohtonih neretvanskih plovila napravili smo istraživanje među turistima s ciljem da saznamo što bi oni htjeli i na koji način možemo proširiti svoju ponudu, s ciljem da zadovoljimo svakog gosta.

Većina ispitanika nam je odgovorila kako bi htjeli osim fotosafarija u netaknutoj prirodi i objedovati tu. Tako je nastala ideja o Neretvanskoj kući I. Ta zapuštena starica – preko 100 godina stara nalazi u zaseoku Čovića u mjestu Prevoznik. Nakon obnove kuće nastao je izdvojeni ugostiteljski objekt Neretvanska kuća I.

Našim gostima u hotel – restaurantu „Villa Neretva“, ali i Neretvanskoj kući I. nudimo neretvanske specijalitete pripremljene na tradicionalan način. Najpoznatiji od njih su različita jela pripremljena od jegulja i žaba, ali u neretvanskoj tradicionalnoj kuhinji nalaze se još i jela pripremljena od cipla, liske, te drugih vrsta riječne i morske ribe, školjaka, ptica i druge divljači koja se može pronaći na području čitave doline Neretve. Također tu su i slastice kao dalmatinska rožata, torta od rogača, štrudeli i ostali domaći kolači i torte uz vrlo bogatu vinsku kartu domaćih i stranih buteljiranih vina kvalitetnih i visokokvalitetnih, arhivskih i sa geografskim porijeklom.

Osim fotosafarija s objedom u Neretvanskoj kući I. našim gostima nudimo i druge programe. Možda najpoznatiji od njih je program berbe mandarina koji se održava tijekom listopada i studenog. Također tu je i program fotosafarija za grupe učenika – Škola u prirodi. Tijekom tog programa učenici imaju satove geografije, povijesti, biologije i ekologije u lađi, u srcu netaknute prirode. Također našim gostima nudimo sindikalne izlete, team building i incentive programe, kao i redovne izlete, transfere i drugo.

O našem radu i uspjesima svjedoče članci izašli u različitim novinama i časopisima, brojne emisije na radio i TV postajama, ali mi smo željni izazova i uvijek se trudimo povećati nivo kvalitete, poboljšati i proširiti ponudu ne samo hotel – restauranta „Villa Neretva“, već i čitave doline Neretve.

Naš moto je: 

BITI KORAK ISPRED DRUGIH, GOSTOLJUBIVOST I OSMJEH NA SVAKOM KORAKU. TO SMO MI, TO NUDIMO, A NIŠTA NAS NE KOŠTA.

Hotel – restaurant „Villa Neretva“ poznat je u zemlji i svijetu kao mjesto izuzetne gastronomske ponude. Zato i ne čudi podatak da je „Villa Neretva“ već 12 godina za redom na popisu 100 vodećih restorana Hrvatske, 20 restorana Gastro kluba Hrvatske, u klubu vječnih je jedna od 24 na području cijele domovine, te je ušla u knjigu Večernjeg lista „Najbolji hrvatski restorani“.Također je i ove godine na popisu TOP 20 restorana na Jadranu prema izboru Jutarnjeg Lista. Međunarodni žiri 10. festivala SW ITF`2007 CRO je našem filmu Turistička ponuda hotel-restauranta VILLA NERETVA autora Damira Štrbe dodijelio posebno priznanje za dojmljiv prikaz bogatstva turističke ponude doline Neretve.

Osim hotel – restauranta, vrijedne nagrade sam i osobno dobio, a ovo su neke od njih: nagrada „Antun Štifanić“ za promociju hrvatskog turizma Hrvatske turističke zajednice 2002. godine, nagrada „Zlatne ruke“- najviše odličje Hrvatske obrtničke komore, nagrade Ceha ugostitelja Hrvatske, nagrade za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko – neretvanske županije u zemlji i svijetu, od Vijeća INTERSTAS / Međunarodne smotre zaslužnih za turizam i krajobraz, od F.E.S.T 2007 / Europska federacija turističkih novinara sa sjedištem u Rimu, dobio sam POVELJU F.E.S.T. 2007. Zasluge za turizam, te druge nagrade i priznanja.